Библиофилско издание на писмата на Х. К. Артман

June 5, 2018

Неотдавна издателство “Елиас Канети”, Русе, предложи библиофилско издание на писмата на австрийския писател Х. К. Артман (1921-2000) до актрисата Диди Махер под заглавие “Пиши ми, чудна моя, скоро”. Илюстрациите в австрийското издание са подготвени от Сузане Шмьогнер (създала декорите на много от пиесите на Артман), съчетанието им с факсимилета на писмата и картичките е осъществено под внимателната редакция на Диди Махер и Улф Бирмбауер. Целият продукт е бил предоставен и на българското издателство. Любовните послания, думите на копнеж и страдание от принудителната раздяла са преведени с много вдъхновение от Ана Димова.

 

Неслучайно издателите наричат своя продукт “поетичен хербарий на копнежа”. На корицата на изданието четем:

“Епистоларните и лирически “вербарии” са съчетани с изрезки на карикатури и пасажи с шрифт на санскрит, който и поетът, и актрисата са умеели да пишат и четат. Към някои от писмата има залепени сухи цветя, които ги превръщат в истински поетичен хербарий на копнежа.”

Това издание е чудесен начин да се запознаем с един от най-известните представители на Виенската група, автор не само на прославилата го диалектна поезия, но и на редица сборници с пиеси, сборници и поезия.